Gemengd Gebruik

De term ‘gemengd gebruik’ of ‘mixed use’ verwijst naar ontwikkelingsprojecten die bestaan ​​uit een combinatie van verschillende functies. In termen van bouwvergunningen verwijst gemengd gebruik naar grond of gebouwen die voor verschillende doeleinden worden gebruikt en die in meer dan één gebruiksklasse vallen.

Ontwikkelingen voor gemengd gebruik kunnen ‘verticaal’ zijn, waarbij een enkel gebouw meerdere bestemmingen herbergt, zoals een wolkenkrabber met zowel kantoorruimten als een hotelcomplex, of een terrasgebouw met een flat op de eerste verdieping en een winkel op de begane grond.

Als alternatief kunnen ze een ‘horizontale’ ontwikkeling voor gemengd gebruik zijn, waarbij een reeks verschillende gebouwen op dezelfde locatie elk een specifiek doel vervullen, zoals een gemeenschapsruimte met accommodatie, speelvoorzieningen, winkels, parkeerplaatsen en andere voorzieningen.

Vanuit financieringsoogpunt betekent een ontwikkeling voor gemengd gebruik een verminderd risico. Door het vloeroppervlak over een aantal verschillende markten te spreiden, kunnen ontwikkelaars een grotere vraag creëren. Een aantal grote financiers en investeerders hebben inderdaad hun voorkeur uitgesproken voor kant en klare ontwikkelingen voor gemengd gebruik. Dit leidt tot verbeterde financieringsvoorwaarden en uiteindelijk een grotere kans op oplevering.